Prezidențiale 2019: Sondaje „pe bune” sau măsluite?

 -  -  6


Estimările surprinzătoare într-un sondaj IMAS pentru prezidențiale n-ar reflecta realitatea din stradă: Dan Barna, pe locul patru, după Iohannis, Diaconu și Dăncilă.

 

Clasament surprinzător al candidaților la alegerile prezidențiale într-un sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM și dat publicității joi. Potrivit cercetării sociologice, pe primul loc se sitează Klaus Iohannis, cu un procent uriaș de peste 45%. El este urmat de Mircea Diaconu – cu 16,7%, Viorica Dăncilă – 15,1% și Dan Barna – cu doar 12,6%.

Topul candidaților în sondajul IMAS-Europa FM: 

Klaus Iohannis – 45,7%

Mircea Diaconu – 16,7%

Viorica Dăncilă – 15,1%

Dan Barna – 12,6%

Theodor Paleologu – 6,9%

Kelemen Hunor – 2,9%

Sondajul IMAS, la comanda Europa FM, a fost realizat în perioada 8-28 octombrie 2019 pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare +/- 3,1%. S-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Sistemul CATI reprezintă o metodă de colectare a datelor de sondaj pe baza unui chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator prin procedura RDD (random digit dialing).

În ceea ce privește alegerile parlamentare, se mai arată în sondajul IMAS – Europa FM, 29,6 dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL – în creștere cu aproape două procente fata de luna septembrie.

PSD își menține locul 2 cu 21,2 la sută, in crestere cu aproape două procente față de luna septembrie. USR pierde și în această lună un procent și jumătate, rămâne astfel pe locul trei – cu 16,4%.

Pe locul 4, dar la distanta considerabilă, se află ProRomânia – partidul condus de Victor Ponta – în creștere cu aproape un procent – ajunge la 10,6% din intentiile de vot.

Locul 5 este ocupat acum de UDMR – cu 5,5%, o mică creștere față de luna septembrie. Urmează formațiunea condusă de Dacian Cioloș – PLUS ajunge acum la 4,5%, in scadere fata de luna anterioară.

ALDE – formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu – pierde două locuri. Ajunge pe locul 7, cu 4.3 procente. ALDE pierde astfel…2 procente.

Urmează Partidul Mișcarea Populară – cu 3.4 % din intentiile de vot. Patru la sută dintre cei intervievați au spus ca vor vota cu alte partide.

Sursă: G4Media

6 bookmark
comments icon 0 comments
0 notes
48 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *