Oierii români sunt nevoiți să arunce lâna

 -  -  8


Anual în România sunt crescuţi peste 8,5 milioane de miei. Aproximativ 3 milioane dintre aceştia sunt sacrificaţi de Paşte, iar restul merg la export, principala piaţă fiind cea arabă. Din cauza pestei porcine, anul acesta, târgurile de animale au fost interzise, iar oierii se plâng că nu au unde să îşi vândă mieii.

Potrivit datelor oficiale, numărul de ovine pe care România le deţine este de 13,7 milioane de capete. Astfel, cantitatea de carne produsă în ţara nostră este de peste 4 mii de tone. Românii însă, ca de fapt mai toţi europenii, nu sunt mari consumatori de astfel de carne. În medie, un român mănâncă 2,6 kg de carne de miel sau oaie pe an. Stăm însă ceva mai bine la consumul de brânză care ajunge la 5 kilograme, în medie pentru fiecare român. Producătorii se plâng însă că sunt nevoiţi să îşi vândă brânza prin intermediari care, de cele mai multe ori, le oferă preţuri mici.

Oierii se plâng de prețul mic al lânii

Din cauza lipsei de forţă de muncă mulţi ciobani spun că nu mai găsesc oameni care să îi ajute la mulsul oilor. În plus, unii dintre ei, ajung să arunce lâna pentru că primesc prea puţini bani pe ea. Pentru a tunde o oaie, ciobanii plătesc în 4 şi 5 lei, iar pe lâna obţinută primesc 3 lei. În acest moment, în România se produc anual 23 de mii de tone de lână care este vândută unor centre de colectare.

„S-au mai înfiinţat foarte multe, dar degeaba se înfiinţează dacă nu au desfacere, dacă nu au cumpărărtori. Se vinde pe Turcia de câtiva ani şi atât. Potenţialii cumpărărtori, China, alte ţări, numai şi-au scos capul aşa ca şi voce şi au dispărut imediat. Altădată oierii, pot să spun că cu banii de pe lână, se apucau să îşi construiască casă sau să îşi facă ceva important în viaţa lor, acum o aruncă.” declară Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis

Pe lângă oi, în România mai sunt crescute şi peste 2 milioane de capre.

8 bookmark
comments icon 0 comments
0 notes
80 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *