Există alimente care pot fi consumate fără teama de îmbolnăvire, chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate.
Un concurent „Chef la cuțite“ a mărturisit că gătește aproape numai cu ingrediente expirate. Acesta i-a șocat pe cei trei chefi când a dezvăluit că a consumat iaurt expirat de 8-10 luni sau brânză topită mai veche de un an. Evident, extremele pot avea urmări grave pentru sănătate, dar există anumite ingrediente care pot fi mâncate în siguranță, deși au expirat.
Produsele alimentare au inscripționate pe etichete două tipuri de termene de valabilitate: „a se consuma, de preferință, înainte de“ și „a se consuma până la data de“. Prima etichetă se referă la data până la care se estimează că produsul alimentar își păstrează calitatea.e Acesta poate fi consumat în siguranță și după depășirea datei respective, cu condiția să fie depozitat corespunzător.
A doua etichetă se referă la data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță. Se recomandă să nu fie consumat după data înscrisă pe ambalaj. Atunci când un aliment prezintă urme vizibile de alterare – miros, gust, textură, mucegai, crustă, mâzgă etc. – acesta nu trebuie consumat.
Pastele uscate, cu sau fără ouă, sunt unul dintre cele mai rezistente alimente. Dacă se află încă în ambalajul original, nedesfăcut, pot fi păstrate până la doi ani după data de expirare. În cazul în care punga a fost desfătută și resigilată, sunt bune pentru consum încă aproximativ un an.
Ingredientele uscate precum făina și zahărul rezistă și ele un an după depășirea termenului de valabilitate, mai ales dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic. Totuși, dacă este folosită în aluaturi dospite, făina nu se va mai comporta la fel ca una proaspătă, iar preparatul respectiv nu va fi unul calitativ.
Sarea poate fi păstrată pe o perioadă nedeterminată după data de expirare, iar oțetul chiar și câțiva ani. Ambele sunt folosite drept conservanți, așa că există un risc foarte mic de alterare.
Unele produse nu se strică după expirare, dar calitatea lor scade
Carnea crudă, deși rezistă doar câteva zile la frigider, poate fi congelată și păstrată până la un an. Este bine să nu se depășească șase luni, întrucât gustul va fi influențat.
Pâinea de casă poate rezista aproximativ trei zile la temperatura camerei, în timp ce pâinea cumpărată din magazin poate fi consumată, în siguranță, timp de 5-7 zile. Atenție, însă, la mucegai! Păstrarea pâinii în frigider poate prelungi termenul de valabilitate cu aproximativ 3-5 zile, dar pâinea își va pierde calitatea.
Chiar și cel mai proaspăt lapte se poate altera dacă nu este refrigerat în 2-4 ore de la cumpărare. Păstrat în condiții adecvate, la frigider, acest aliment poate fi consumat în siguranță până la șapte zile după ce a expirat. În cazul laptelui pasteurizat, dacă cutia nu a fost deschisă, poate rămâne nealterat până la o lună după data de expirare.
Iaurtul sigilat poate fi mâncat în siguranță până la trei săptămâni după data de expirare. Acest aliment conține probiotice și bacterii lactice, care țin la distanță bacteriile rele, ce conduc la alterarea ingredientelor.
Mierea nu expiră niciodată
Mierea are o structură chimică perfectă, care face ca acest aliment să nu aibă termen de expirare şi să fie comestibilă chiar şi după mulți ani, dacă este păstrată în condiții adecvate. Mierea este, în primul rând, un zahăr. Zaharurile sunt higroscopice, adică ele conţin foarte puţină apă în starea lor naturală, dar pot aspira uşor umezeala dacă sunt lăsate nesigilate. Mierea naturală are o umiditate foarte scăzută. Foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui într-un astfel de mediu. În mai multe morminte egiptene antice, arheologii au găsit recipiente cu miere de albine, veche de mii de ani şi totuşi perfect conservată. Acestea erau închise etanș, sigilate cu ceară, astfel că mierea s-a conservat perfect.
Sursa : adevarul.ro