Luni, cotațiile gazelor naturale la hub-ul TTF din Amsterdam au urcat cu 1,3%, ajungând la 39,71 euro/MWh, în contextul instabilității provocate de criza din Orientul Mijlociu.
Şi cotaţiile ţiţeiului au crescut luni, pieţele fiind îngrijorate că ostilităţile sporite dintre Israel şi Iran ar putea extinde conflictul regional, ceea ce ar afecta aprovizionarea cu combustibili.
În ultimele săptămâni, incertitudinile geopolitice au menţinut volatilitatea preţurilor, scoţând în evidenţă vulnerabilitatea aprovizionării Europei, unde temperaturile scăzute majorează cererea de combustibili pentru încălzire.
Temerile sunt accentuate de riscul închiderii Strâmtorii Ormuz, poarta către Golful Persic şi calea navigabilă pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) şi ţiţei. În plus, un val de aer rece ar urma să afecteze Europa la finalul lunii, testând infrastructura energetică a regiunii şi facilităţile de stocare. Conform estimările Bloomberg, săptămâna viitoare temperaturile vor fi sub normele sezoniere în Londra, Paris şi Berlin.
Deocamdată, Europa pare bine aprovizionată, în urma sporirii achiziţiilor de gaze naturale lichefiate şi a redresării livrărilor de gaze din Norvegia. Luna trecută, Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, a efectuat lucrări de mentenanţă la facilităţile de export al gazelor.
E.ON România se opune plafonării prețurilor la gaze
Noi nu suntem de acord să continue plafonarea preţurilor la energie şi ce urmează să se întâmple după ce dispare plafonul este o decizie politică, a declarat, sâmbătă, Volker Raffel, CEO al E.ON România, subliniind că ar trebui sprijiniţi de stat doar clienţii vulnerabili, potrivit Agerpres.
„Este o decizie politică care trebuie să urmeze, legată de ce se întâmplă cu plafonul. Noi ştim că avem şi clienţi care au greutăţi şi aceşti clienţi vulnerabili trebuie să fie sprijiniţi de stat. Asta este o politică socială şi trebuie să fie clar şi ce face Guvernul să sprijine şi vulnerabilii în viitor. Nu este treaba unui jucător sau a unei companii private să dea o politică socială, dar este sarcina statului. Din punctul nostru de vedere, dacă statul a intervenit în trecut, în momentul crizei naţionale sau internaţionale, continentale, să zicem, în acel moment a existat o justificare să se intervină cumva, dar în momentul de faţă nu mai există o justificare legală să intervii. Înseamnă, din punctul nostru de vedere, că un sprijin al statului trebuie să fi dat direct de stat la clienţi. Nu suntem de acord să continue plafonarea. (…) În momentul de faţă preţurile sunt plafonate până în martie. Dacă nu se întâmplă nimic, nu mai sunt plafonate începând cu aprilie. Dacă statul vrea să intervină din nou, este o decizie politică care nu este negociată cu noi, dar sperăm să fie luată în timp util, pentru că în momentul de faţă vedem o lipsă de predictibilitate legată de se întâmplă în piaţă. Nu este o problemă doar pentru noi, ci şi pentru clienţii noştri”, a spus Volker Raffel la un seminar pe teme de energie, organizat de Consiliul Concurenţei şi ACUE.
El a reiterat că nu trebuie un plafon generalizat şi sprijinul să fie unul social, dat direct la clienţii vulnerabili şi nu la toată lumea.
Sursa: stiripesurse.ro
Sursa foto: gandul.ro