Ce se întâmplă cu acordul MAI-BOR? Klaus Iohannis: „Stați acasă!”

 -  -  1


Klaus Iohannis a cerut Bisericii Ortodoxe Romane si Ministerului Afacerilor Interne să „revina asupra acordului, altfel vom avea inmormantari dupa sarbatori”.

 

 

„Este regretabil sa observam, si in viata noastra, si in viata publica, ca de multe ori cele mai bune intentii creeaza cele mai mari complicatii. Asa se pare ca se intampla si cu un asa-zis acord incheiat intre Ministerul de Interne si Biserica Ortodoxa. Probabil intentiile sunt foarte bune, dar nu s-a inteles foarte bine ce se doreste acolo. Multi romani au inteles ca este cazul sa ne relaxam. Nu este cazul sa ne relaxam! Iar explicatiile care s-au dat au fost prea optimiste. (…) Voi solicita Premierului Orban si Ministrului de Interne sa revina asupra acestui acord, sa gaseasca, daca vor, o formula care respecta principiul „Stati acasa!”, care se incadreaza perfect in solicitarile din decretul care prelungeste starea de urgenta si care, evident, respecta toate ordonantele militare”, a spus presedintele.

„Stati acasa, altfel, dupa sarbatori, vom avea inmormantari”, a adaugat presedintele.

Acordul BOR-MAI ar trebui anulat, spune UDMR

„Prin noile decizii anuntate, ministrul de Interne se pregateste, practic, sa anuleze toate rezultatele obtinute pana in prezent prin introducerea masurilor de prevenire si combatere a epidemiei. (…) In mod cert, relaxarea restrictiilor este extrem de periculoasa din perspectiva sanatatii publice si – dupa toate previziunile – ar avea drept consecinta o crestere drastica a numarului de infectii si decese. De asemenea, acordul dintre MAI si BOR ar diminua eforturile din ultimele luni ale unei tari care se pregateste sa se redreseze economic in aceasta situatie de o gravitate fara precedent”, afirma UDMR.

In opinia reprezentantilor Uniunii, masura luata „ar insemna prelungirea starii de urgenta, mentinerea masurilor restrictive si intarzierea reluarii activitatilor economice”.

„Solicitam premierului sa nu sustina acest demers si sa ceara ministrului de Interne anularea documentului. Consideram ca nu exista nicio justificare pentru o astfel de masura acum, la o luna dupa declararea starii de urgenta si in momentul prelungirii acesteia. Paste binecuvantat tuturor! Speram ca, pentru binele lor si al familiilor, dar si pentru al oamenilor din toata tara, prietenii nostri ortodocsi vor intelege ca varful epidemiei abia acum urmeaza, iar prin relaxarea restrictiilor nu se va ajunge decat la agravarea situatiei. Prin urmare, ii rugam sa ramana si sa sarbatoreasca acasa!”, transmite UDMR.

Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anuntat marti seara ca a incheiat un acord cu Biserica Ortodoxa Romana prin care s-a stabilit ca politistii si jandarmii vor distribui Lumina de inviere impreuna cu voluntarii.

Credinciosii ortodocsi care vor sa obtina prescura de Paste vor trebui sa treaca pe declarația pe propria răspundere numele lacasului de cult din zona de rezidenta inspre care se indreapta.

Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim in seara zilei de sambata, 18 aprilie, se va face de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica si patrulele existente in misiune, incepand cu ora 20,00.

„Credinciosii vor putea iesi in proximitatea casei, in afara curtii sau a imobilului in care locuiesc, respectand regulile de distantare sociala, astfel incat sa fie evitata aglomeratia si formarea grupurilor mai mari de trei persoane. In acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scara de bloc pot oferi Sfanta Lumina primita de la voluntari tuturor vecinilor”, a precizat Marcel Vela.

El a aratat ca, in zonele carantinate, Lumina va fi dusa cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din imprejurimi.

„In noaptea de Inviere este permisa circulatia tuturor preotilor care distribuie Sfanta Lumina in casele credinciosilor, cat si a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca si manusi de protectie”, a afirmat ministrul.

Marcel Vela a adaugat ca echipajele de politie aflate in puncte fixe, precum cele de pe drumurile publice sau la punctele de granita, vor oferi Lumina persoanelor aflate in trafic sau celor care tranziteaza frontiera.

Sursa: E-jurdic

comments icon 0 comments
0 notes
30 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *