Alegerea primarilor în două tururi. Ce are de spus Președintele României

 -  -  4


Președintele Klaus Iohannis a fost prezent luni la ședința BEX a Partidului Național Liberal. ”În două tururi se pot obține rezultate frumoase” a fost reacția președintelui, transmițând astfel un semnal pentru susținerea alegerilor primarilor în două tururi.

 

Președintele a mai spus că nu este de acord cu alegerea președinților de consilii județene într-un singur tur, considerând că ar fi mai bine ca aceștia să fie aleși dintre consilierii județeni.

Totodată, Klaus Iohannis le-a cerut celor de la PNL să nu considere că după câștigarea alegerilor prezidențiale au câștigat și viitoarele alegeri și le-a atras atenția că nu vor fi ajutați de alte partide.

„Nu văd șansa de a se forma alianțe miraculoase anti PSD. Cred în lupta anti PSD, punct. Adversarul este PSD, nu USR”, a spus președintele în cadrul ședinței PNL.

”Să nu ne culcăm pe-o ureche că am câștigat. Românii nu ne-au votat doar ca să-i schimbe pe cei de la PSD, românii așteaptă soluții”, a mai spus șeful statului.

În deschiderea ședinței, în fața presei, Klaus Iohannis a susținut și un scurt discurs, în care a vorbit despre pericolul aroganței care i-ar putea caracteriza pe liberali.

„PSD a încasat-o de 3 ori în acest an, dar este bine să vă spun că PSD nu a fost înlăturat de la putere decât parțial. PSD are un număr imens de parlamentari, un număr foarte mare de primari și ca atare ne bucurăm de victorie dar autosuficiența ar fi cea mai mare greșeală.

De la noul guvern mă aștept la o implicare totală în așa fel încât la finalul anului 2020 să putem oferi românilor o Românie fără PSD, o Românie fără PSD în conducerea statului, ca să fiu bine înțeles. În conducerea instituțiilor statului nu mai este locul PSD-ului. Am spus-o de multe ori în campanie și o repet ca să reținem împreună: PSD a inhibat dezvoltarea României în ultimii 30 de ani. Și românii au dovedit în acest an că își doresc conducerea României fără PSD. Acesta e un obiectiv care trebuie urmărit în continuare”, a spus Klaus Iohannis.

Partidul Mişcarea Populară a depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care cere modificarea Legii Alegerilor Locale astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin. Se respectă astfel principiul sacru al democraţiei, pentru aleşii de asemenea importanţă votul să fie de 50% plus unu, şi nu 12-18 sau 20%.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit in Senat și urmează camera decizională.
PMP a adunat 1 milion de semnături de susținere pentru alegerea primarilor în 2 tururi.

Adoptarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost cerută de mai multe ori de USR şi PMP, acest lucru fiind prevăzut şi în acordurile politice încheiate de cele două formaţiuni politice cu PNL.

Sursa: Digi24

4 bookmark
comments icon 0 comments
0 notes
67 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *