5 modalități prin care să-ți protejezi smartphone-ul de atacurile hackerilor

 -  -  6


Iată câțiva pași simpli ce te pot ajuta să-ți protejezi smartphone-ul de asalturile unui hacker pregătit să îți fure datele personale.

 

Folosim smartphone-urile pentru aproape orice astazi, de la tranzactii bancare, la surprinderea imaginilor si comandarea de mancare, asa ca trebuie sa ne asiguram ca datele noastre sunt protejate. Pe masura ce scurgerile de date devin din ce in ce mai comune (si platforme mari precum Facebook suntem vizate), trebuie sa te asiguri ca activitatea ta pe Internet e sigura, pentru a-ti apara smartphone-ul de hackeri.

Foloseste aplicatii sigure cand vrei sa comunici

Foloseste aplicatii ce includ tehnici de criptare pentru a-ti proteja datele si pentru a te asigura ca nu iti asculta/citeste nimeni conversatiile. Gmail si Outlook folosesc criptare cat timp recipientul mesajului foloseste o platforma ce o sustine.

Cei ce lucreaza cu date foarte importante pot folosi Proton Mail, ce nu monitorizeaza activitatea web ca alte firme mari, precum Google.

Atunci cand vine vorba de mesaje, cea mai buna alegere, potrivit Business Insider, e Signal, disponibil pentru iOS si Android. iMessage (Apple) si WhatsApp (Facebook) sustin criptarea, de asemenea.

Actualizeaza software-ul telefonului

Asa te asiguri ca ai acces la ultima versiune a sistemului de operare Apple iOS sau Google Android. Actualizarile includ remedieri pentru vulnerabilitati ce pot fi exploatate de hackeri daca nu sunt supravegheate.

Daca vrei sa verifici ca ai ultima varianta a sistemului de operare iPhone, deschide meniul Setari > Generale > Actualizare software. Poti alege si sa iti instalezi automat actualizarile prin deschiderea optiunii “Actualizari automate”.

Daca ai un telefon Android, deschide meniul Setari > Sistem > Avansate (Sau Despre telefon, in functie de model) > Actualizare sistem.

Limiteaza accesul aplicatiilor la datele de pe telefon

De la locatie, la lista de contacte, unele aplicatii cer permisiunea sa acceseze o gama variata de date de pe telefonul tau mobil. Cel mai eficient mod de a preveni scurgerile de informatii e sa stergi toate aplicatiile si conturile pe care nu le folosesti.

Dupa ce ai scapat de aplicatiile pe care nu le-ai mai deschis de foarte mult timp, poti gestiona accesul pe care il au celelalte programe la datele tale, atat pe iOS (Setari > Lista de aplicatii), cat si pe Android (Setari > Aplicatii si notificari > Avansate > Permisiune aplicatii).

Foloseste un program de gestionare a parolelor

Nu iti poti aminti cu usurinta fiecare parola pentru toate conturile virtuale pe care le ai si sa folosesti aceeasi parola pe mai multe platforme nu e indicat.

Alternativa e folosirea unor aplicatii precum LastPass, 1Password si Keeper, ce genereaza parole complexe si te pot loga automat la site-uri. Trebuie sa iti amintesti o singura parola principala pentru serviciu.

Foloseste o retea virtuala privata (VPN) atunci cand te conetezi la WiFi in public

Folosirea VPN va preveni o potentiala scurgere de informatii cand te conectezi la o retea WiFi publica. Un VPN ascunde IP-ul telefonului (si locatia si identitatea). Unele servicii ce te pot ajuta sa iti protejezi telefonul de hackeri includ NordVPN, ExpressVPN si PureVPN.

6 bookmark
comments icon 0 comments
0 notes
44 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *